Rady a tipy 2

13.06.2012 17:16

Ikariam – efektivní a účinná obrana

Snad v každé budovatelské strategii závisí úspěch na vaší schopnosti ubránit své město a vydobyté suroviny. Nejinak je tomu i v Ikariamu. Pokusím se dát dohromady několik tipů a rad, které by vám, především v začátcích, měly pomoci hrát Ikariam beze strachu, že si z vašeho města někdo udělá svůj sklad, nebo „Oslíčku otřes se“. Možná tím jsem trochu i sám proti sobě, protože drancování mám v Ikariamu opravdu rád a nejeden hráč to už jistě poznal.

Pasivní obrana v Ikariamu

Ikariam – obchodní přístav

Obchodní přístav je pro efektivní obranu v Ikariamu alfou a omegou. Nemálo hráčů v domění, že level obchodního přístavu přímo ovlivňuje dosah obchodních lodí, jej rozvijí na vyšší úrovně. Toto je velká chyba. Úroveň obchodního přístavu má vliv na pouze na rychlost nakládání lodí. Je možná frustrující při jakýchkoliv transakcích v přístavu čekat při nakládací rychlosti 10 zboží/minutu. Je ale nutno si uvědomit, že tento čas je poskytnut i drancujícím vojskům k naložení kořisti na své obchodní lodě. Proto – nemáte-li žádnou jinou aktivní obranu svého města, nerozšiřujte svůj obchodní přístav. Budete-li napadeni a drancováni, útočník vás okrade maximálně o 200 ks zboží. Tuto skutečnost si samozřejmě aktivní drancovači uvědomují a předpokládám, že k ní i přihlížejí (já určitě).

Pravidlo č.1: Udržujte svůj obchodní přístav na LVL 1

Ikariam – městská zeď

Městská zeď v Ikariamu je pasivním obranným prvkem, který vašim bránícím se vojákům přidává bonus k obrannému číslu. Za každý level výzkumu obranné zdi to je 10%. Ale pozor: tento bonus 10% je přímo vázán na level městské radnice – čím větší je rozdíl mezi úrovní radnice a zdi, tím nižší tento bonus je. Proto je potřeba rozvíjet obrannou zeď souběžně s radnicí, aby byl bonusový efekt co nejlepší. Číslo, udávající možné průlomy znamená, kolik průlomů způsobených obléhacími stroji tato obranná zeď vydrží.

Pravidlo č.2: Snažte se udržet level městské radnice a městské zdi na stejné úrovni

Ikariam – obrana před příchozím útokem

Míří-li na vás útok drancovače, jste upozorněni červeným pozadím u ikony Armáda. V detailu byste měli mít přehled o tom, kolik času zbývá do napadení. Vzhledem ke skutečnosti, že nejkratší útok může trvat v ideálním případě 40 minut, máte přibližně stejný čas na provedení záchranných akcí. Není potřeba v těchto chvílích jednat zbrkle. Zkontrolujte si, kolik máte u sebe drancovatelných surovin (zjistíte ve skladu) a proveďte některé (nebo všechny) následující akce:

  • přispěli jste již na rozvoj pily, nebo naleziště luxusních surovin? Pokud ne, je k tomu pravý čas
  • naložte své drancovatelné luxusní suroviny na obchodní lodě a odešlete je kamkoliv. V nejhorším případě máte na naložení cca 40 minut, což znamená že můžete zachránit přibližně 400 drahých surovin. Mějte však na paměti, že lodě by měly odjet z přístavu před invazí
  • nemáte-li aktivní bojové jednotky, je na čase nějakou vyrobit. V tomto okamžiku je nejlepší vyrobit beranidlovou, nebo balistovou loď. Přijíždí-li totiž útočník bez předchozí blokace vašeho přístavu, tzn. jen s vojáky na transportních lodích, vaše jediná bojová loď zařídí obrat invazních sil o 180°

Pravidlo č.3: Při přicházejícím útoku nepanikařte a zachovejte chladnou hlavu. Vyplatí se to.

Ikariam – aktivní obrana

Ikariam – bojové jednotky – loďstvo

V počátcích hry vás proti útokům drancovačů z moře spolehlivě uchrání jakákoliv bojová loď. Pro drancovače totiž takový útok na vás znamená vyslat před invazními jednotkami lodě pro blokaci přístavu, což je finančně velice nákladná záležitost. Takto na vás může poslat armádu čítající několik desítek jednotek, a přesto nedojde k boji – transportní lodě útočníka budou zahnány bez boje na souši. I v pozdějších fázích hry vystačíte s 2-3 balistovými loděmi, trvale kotvícími ve vašem přístavu. Přestože to znamená hodinové náklady v řádech desítek zlatých, vyplatí se to.

Pravidlo č.4: Jakmile to jde, vybudujte loděnici a bojovou loď.

Ikariam – pozemní bojové jednotky

Zpočátku hry (než se dostanete k síře) budou páteř vaší pozemní armády tvořit práčata. Je to základní bojová jednotka, kterou lze pořídit pouze za dřevo. Čím dříve je budete moci rekrutovat, tím lépe. Kolem pěti jednotek práčat odradí od útoku přes moře drancovače atakující taktéž práčaty a dají vám čas na výzkum lepších bojových jednotek.

Tou asi nejefektivnější (pro obranu) je Falanga. O těžké štíty a kopí těchto mistrů defenzívy se spolehlivě rozbijí hordy práčat i šermířů. Použijete-li na tuto jednotku bonusy z Dílny, a při přičtení obranných bonusů Městské zdi, je Falanga nejefektivnější obrannou jednotkou Ikariamu v poměru cena/výkon. S 15 Falangami v obraně vydržíte mnoho týdnů hraní bez případných útoků.

Pravidlo č.5: Vždy mějte ve městě alespoň pět práčat, později přejděte na Falangy.

Špionáž a špioni v Ikariamu

Na otázku, jak se bránit proti případné špionáži ze strany útočníků je snadná odpověď. Kontrašpionáží. V praxi se špionáži ubránit nelze. Co však jde, je možnost snížit šanci na úspěšnou špionáž. Je to prosté – mějte ve svém městě trvale několik svých špionů, tím zvýšíte šanci na odhalení nepřátelského špiona při pokusu o provedení některé špionážní akce.

Pravidlo č.6: Mějte ve svém městě přítomny své špiony v obraně.

Psychologická forma obrany v Ikariamu

Na závěr jsem si nechal několik tipů spíše s psychologickým efektem.

  • jakákoliv jednotka, započítávající se do Generálského hodnocení, je dobrá. Odradí útočníky od zasílání malých bojových jednotek
  • nezavdávejte drancovačům příčinu k pokusům o drancování – nedržte u sebe moc surovin, pravidelně přispívejte na rozvoj zdrojů na ostrově, za peníze kupujte obchodní lodě
  • selže-li všechno, zkuste to ukecat – už i na to jsem dal :)

Doufám, že vám těchto pár rad a postřehů pomůže si Ikariam pořádně užít a bavit se u něj. Máte-li nějaké komentáře, či připomínky, nebojte a podělte se o ně.

ZDROJ:https://fanwebs.info